חוקרים את גיל הרך

גיליון 25

גן ילדים בבסיס צבאי: כשפעילות חינוכית פוגשת פעילות צבאית


עדית בליט-כהן, סיון אביאלי, דורית רואר-סטריאר
מטרת מחקר זה לתעד תפיסות של ילדים ושל מבוגרים בסביבת גן ילדים בבסיס צבאי לגבי היבטים קהילתיים של הגן וסביבותיו. בבסיסים צבאיים גן הילדים נמצא בתוך "שיכון המשפחות", יישוב מוניציפלי בתוך בסיס צבאי, שבו מתגוררים אנשי קבע בחיל האוויר, רובם הורים לילדים המשרתים בתפקיד צבאי המצריך זמינות גבוהה. המחקר הונחה על ידי התיאוריה הקהילתית והפרספקטיבה מודעת־ההקשר. שאלת המחקר הייתה: מהן תפיסות הילדים, ההורים, בעלי התפקידים וצוות הגן בבסיס לגבי היבטים קהילתיים בגן ובסביבותיו?

המחקר התבצע בשיטת המחקר האיכותני (חקר מקרה) בהתבסס על הצלבת מידע מ־33 משתתפים בשיטות מחקר מגוונות ומותאמות לילדים ולמבוגרים. בקרב הילדים נעשה שימוש בציורים ובמפות, שהוכח במחקרים קודמים שהם כלי מחקר שבאמצעותם ילדים יכולים להביא לידי ביטוי את מחשבותיהם, את תפיסותיהם ואת עולמם הפנימי. נוסף על כך, התבצעו ראיונות מובנים למחצה עם קבוצות קטנות של ילדי הגן, עם בעלי תפקידים בבסיס, וכן עם קבוצת מיקוד שכללה את צוות הגן. ההורים שהשתתפו במחקר ענו על שאלון.

ממצאי המחקר העלו שלוש תמות: (1) ההצטלבויות בין הגן לקהילה: גן הילדים כגורם שייכות לקהילה, מעברים והשפעתם על הגן ועל הקהילה, גבולות מטושטשים בין הבית לגן ושיכון המשפחות והבסיס כמרחב למידה ושייכות לגן; (2) פעילות מבצעית לצד פעילות חינוכית: התפקיד הצבאי של הגן כשומר על הרצף המבצעי בבסיס, במודל הניהול הצבאי/האזרחי הייחודי שלו ובאופן שבו זמני לחימה מפגישים את הילדים עם השפעות הלחימה;
(3) מיליטריזם: חשיפה גבוהה לאלמנטים צבאיים בתוך מרחב הגן והקהילה, התנהגות "צבאית" וידע צבאי של הילדים ושל הצוות, יחסי כוחות בין אנשי הצבא אשר מחלחלים לעולם הילדים וגאוות יחידה.

הדיון מתעמק בדרך שבה מאפייני הגן, הקהילה (שיכון המשפחות) ומאפייני הסביבה הצבאית מצטלבים. אף על פי שגן הילדים עמד במרכזו של מחקר זה, הצבא עומד במרכז ציר ההצטלבויות, כשלרוב תוכני הגן מותאמים לצורכי הצבא. ממצאי המחקר תורמים להרחבת גוף הידע של אנשי מקצוע שונים העובדים עם ילדים בגיל הרך בסביבה צבאית ולפיתוח תוכניות מותאמות לקידום רווחתם של הילדים.

 

מילות מפתח: גן ילדים, בסיס צבאי, קהילה, מיליטריזם.

למאמר המלא
פרופ' עדית בליט-כהן, פרופסור בבית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית ע"ש פול ברוואלד באוניברסיטה העברית בירושלים. עובדת סוציאלית קהילתית, מרצה וחוקרת איכותנית. לפרופ' בליט-כהן ניסיון מעשי בעבודה עם קהילות ועם מיעוטים ובייעוץ ארגוני. מחקריה מתמקדים בקהילות, בקבוצות אוכלוסייה מודרות, בפוליטיקה של זהויות ובעבודה קהילתית.

 

סיון אביאלי, בוגרת תוכנית שוורץ ללימודים בגיל הרך בבית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית ע״ש פול ברוואלד באוניברסיטה העברית בירושלים. בעלת ניסיון רב בעבודה בגיל הרך במערכות חינוך קהילתיות. כיום עובדת בשירות הציבורי כעוזרת של ראש המועצה האזורית גן־רווה.

 

פרופ' דורית רואר-סטריאר, פרופסור בבית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית ע"ש פול ברוואלד באוניברסיטה העברית בירושלים. הקימה ומנהלת את חממת נבט. חוקרת איכותנית ומתמחה במחקר ופרקטיקה מבוססת־הקשר בתחום משפחות וילדים בהקשרים תרבותיים מגוונים. בעלת הכשרה קלינית וניסיון מעשי בתחומי הטיפול המשפחתי והטיפול בילדים.

 

(עריכה לשונית – שירה דניאל)

 

לציטוט:
בליט-כהן, ע', אביאלי, ס' ורואר-סטריאר, ד' (2025). גן ילדים בבסיס צבאי: כשפעילות חינוכית פוגשת פעילות צבאית. חוקרים@הגיל הרך, 25, 37-1.